5 internationale verhuistips

Gaat u verhuizen naar het buitenland? Leuk, maar dat kan ook behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Er zijn namelijk ontzettend veel zaken waarop gelet moet worden, en daardoor kunt u al snel door de bomen het bos niet meer zien. Daarom hebben we de 5 belangrijkste internationale verhuistips voor u op een rijtje gezet.

1. Begin op tijd!

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch gaat dit in de praktijk vaak fout. Hierdoor gebeurt alles last minute en kunnen er makkelijk fouten gemaakt worden. We willen u daarom adviseren om écht ruim op tijd te beginnen met het plannen van uw internationale verhuizing. Hierdoor weet u zeker dat de verhuizing vlekkeloos verloopt en uw inboedel op tijd in uw nieuwe huis of appartement staat. Advies is om 6 tot 3 maanden voor de verhuizing al met verhuisbedrijven in gesprek te gaan en offertes op te vragen. Bespreek vroegtijdig welk type transport uw voorkeur heeft om er zeker van te zijn dat de goederen op tijd op de plaats van bestemming zijn. Zo kunt u kiezen voor luchtvracht of te laten verschepen. Luchtvracht is snel, maar ook de meest kostbare vorm van transport. Het is goedkoper om uw goederen te laten verschepen met een containerschip.

2. Bespaar kosten met groepage transport

Was u al bekend met groepage transport? Met groepage transport worden uw verhuisgoederen samen met andere zendingen in een zeecontainer naar de haven van bestemming verscheept. Hierbij wordt de ruimte van een zeecontainer gedeeld met meerdere huishoudens. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Als u flexibel kunt zijn in afleverdatum dan is groepage de beste optie voor u. Een nadeel is dat de transfertijd langer duurt, maar als u op tijd bent begonnen met plannen, hoeft dat geen enkel probleem te zijn. 

3. Regel alle benodigde documenten

Bij een internationale verhuizing zijn er veel documenten die in orde gemaakt moeten worden. Denk aan de tickets en benodigde documenten ter registratie in het land van bestemming. Er zijn landen die eisen dat officiële documenten gelegaliseerd zijn voordat ze in behandeling worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor het aanvragen van een werkvisum. We raden u aan om te reizen met paspoorten die minimaal 1 jaar geldig zijn. Zorg eventueel ook voor de benodigde visa voor alle gezinsleden. Als u kinderen heeft, is het belangrijk om uit te zoeken of er onderwijs certificaten nodig zijn voor de inschrijving op de nieuwe school. Wanneer u beschikt over een rijbewijs moet u uitzoeken of u een internationaal rijbewijs nodig heeft in het land van bestemming. Indien dit nodig is, raden we u aan om het in Nederland te regelen, want dit voorkomt een hoop gedoe bij aankomst. Al met al zijn er vaak veel documenten nodig, waarbij het van belang is om deze documenten niet kwijt te raken. Daarom is het advies om alle belangrijke documenten te printen of te kopiëren en in een dossier te bewaren en deze bij de hand te houden.

4. Regel alle medische zaken

We raden u aan om tijdig uw medisch dossier bij uw huisarts, eventueel specialist en tandarts aan te vragen. Het is vaak mogelijk om ingeschreven te blijven staan als patiënt. Hiermee kunt u uw (huis)arts bezoeken als u in Nederland bent. Indien u medicatie gebruikt, is het belangrijk om uit te zoeken of deze medicijnen beschikbaar zijn in uw nieuwe woonland. Naast uw medicatie is het handig om te weten welke vaccinaties nodig zijn voor het land van de verhuizing, vraag dit na bij de GGD en geef duidelijk aan dat het om een internationale verhuizing gaat. Breng uw zorgverzekering op de hoogte en informeer of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook kunt u bij uw verzekering navragen of vaccinaties vergoed worden mocht u deze nodig hebben. Vergeet tot slot niet om een (expat)zorgverzekering af te sluiten.

5. Zonder zorgen verder!

Voorafgaand aan de internationale verhuizing raden we u aan om al uw lopende lidmaatschappen en abonnementen op tijd op te zeggen. Denk hier bijvoorbeeld aan bladen, sportclubs, verenigingen, energieleveranciers, water, gas, internet, televisie, inboedelverzekering, zorgverzekering en (Mobiele) telefoon abonnementen. Meestal hebben deze abonnementen een opzegtermijn van een maand of langer, daarom is het handig dit op tijd te regelen, zodat u nergens aan vast zit. Vergeet daarnaast niet om uw huur tijdig op te zeggen als u in een huurwoning woont. Als u over een koopwoning beschikt, kunt u zelf bepalen wat u met ermee gaat doen. Zo kunt u uw spullen verkopen en uw woning te koop zetten. U kunt ook uw woning verhuren totdat u weer terug bent. Bij het verhuren van uw woning moet u vroegtijdig kleine reparaties uit te laten voeren, zodat de woning op tijd gereed is voor de verhuur. 

Extra bagage tip:

Pak op tijd uw bagage voor tijdens de reis in. Benut alle ruimte en neem voldoende kleding mee. Bedenk hierbij goed: ‘’Wat kan ik tijdens de reis echt niet missen?’’. U zult het namelijk met deze koffers moeten doen tot uw container is gearriveerd. Geen paniek als u toch iets vergeten bent. (Bijna) overal is wel een oplossing voor te vinden! 

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

    Liever direct contact?

    ma-vr 9:00 – 17:00