De voor- en nadelen van zee- en luchtvervoer

De verhuizing is bijna zover! Toch staat er nog een grote keuze op u te wachten: kiest u voor zee- of luchtvracht? Soms is deze beslissing eenvoudig, maar wanneer business behoeften en strakke tijdslijnen botsen, kan de keuze veel uitdagender worden. Windmill Forwarding vertelt u graag meer over de belangrijkste voor- en nadelen van zee- en luchtvervoer!

De voordelen van zeevervoer

Zeevracht is een vervoersmethode waarbij grote hoeveelheid goederen in containers per schepen worden vervoerd. Er wordt geschat dat ruim 90% van alle wereldhandel over water gaat. En dat is niet voor niks! Zeevracht is namelijk dé vervoersmethode om uw internationale verhuizing voordeliger te maken. Vergeleken met luchtvracht is zeevracht gemiddeld zelfs 4- tot 5 keer goedkoper. De reden voor dit enorme verschil hangt met aan aantal factoren samen. 

De grootste reden voor dit prijsverschil ligt hem in de hoeveelheid cargo dat een vrachtschip kan vervoeren; een standaard binnenvaartschip kan al cargo van 3500 ton vervoeren. Voor grotere binnenvaartschepen kan dit zelfs oplopen tot 10.000 ton! Een gemiddeld vrachtvliegtuig, dat een lading van ongeveer 250 ton aankan, is daarom op gebied van cargo hoeveelheid ook niet te vergelijken met een vrachtschip. 

Daarnaast kan er door middel van Windmill’s Groepage diensten nog meer kosten worden bespaard. ‘Groepage’ houdt in dat containers volledig worden gevuld door zendingen van verschillende eigenaren. Verhuisgoederen in een eigen container vervoeren kost veel geld en ruimte. Wanneer er meerdere zendingen in een container worden vervoerd, kunnen de kosten worden verdeeld. U betaalt daarmee alleen voor de hoeveelheid ruimte die wordt opgenomen in een container. Dit bespaart u veel geld. 

Een ander voordeel van zeevracht is dat er een soepelere wetten- en regelgeving bij komt kijken, ten opzichte van luchtvracht. Dit houdt in dat vrijwel alles vervoerd mag worden via zee. 

De voordelen van luchtvervoer

Er zijn een hoop voordelen verbonden aan het gebruiken van luchtvervoer voor internationale verhuizingen. Luchttransport is de snelste manier om uw vracht internationaal te laten vervoeren. In vergelijking met de (soms) maandenlange transittijd bij internationaal zeevervoer, biedt luchtvracht uitkomst wanneer tijd van essentieel belang is. Dit maakt luchtvervoer zeer geschikt voor het vervoer van, bijvoorbeeld beperkt houdbare, kostbare en dringende goederen. Daarbij is luchtvervoer ook zeer betrouwbaar. Vliegvaartmaatschappijen hanteren vaak strakke planningen, waardoor vertrek- en aankomsttijden erg betrouwbaar zijn.

Daarnaast is luchtvervoer de meest veilige transportmethode: alles wat door de lucht vervoerd wordt moet eerst langs de douane. Tevens is luchttransport een veilige optie wanneer het aankomt op mogelijk schade. Goederen die door de lucht vervoerd worden dienen voorzien te zijn van kwalitatieve verpakking. Ondanks dat zeetransport ook een veilige vervoersmethode is, kunnen lange transittijden en weersomstandigheden voor meer schade aan goederen zorgen. Verder werkt tracking technologie in de lucht een stuk beter dan op zee, waardoor goederen minder snel kwijtgeraakt kunnen worden. 

De nadelen van zeevervoer

Alles met voordelen heeft ook nadelen. Het meest voordehand liggende nadeel van zeevervoer is de snelheid. Naast dat een vrachtschip 30 keer langzamer is dan een vliegtuig, heeft zeevervoer vaak ook te maken met externe factoren, zoals slechte weersomstandigheden, opstoppingen in havens en customs. Dit zorgt er voor dat er soms flinke vertraging op kan lopen. 

De nadelen van luchtvervoer

Luchttransport is snel, maar erg prijzig. Wie ervoor kiest om een internationale verhuizing te doen door middel van luchtvervoer moet voorbereid zijn op een hevige investering. Daarnaast is een vrachtvliegtuig erg gelimiteerd in de hoeveelheid goederen die mee kunnen: het grootste vliegtuig kan een lading van 250 ton aan. In vergelijking met een gemiddeld vrachtschip dat een lading van 3500 ton aankan is luchttransport kinderspel. 

Verder komt er een andere wet- en regelgeving kijken bij internationaal luchttransport. Over het algemeen zijn er meer beperkingen op producten die meegaan met luchttransport. Zo mogen onder andere licht ontvlambare, bijtende, magnetische en andere chemische producten niet vervoerd worden per luchttransport. 

Om samen te vatten

Elke transportmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder kunt u nogmaals alle overwegingen onder elkaar zien, om te beslissen wat de passende transportmethode is voor u.

Voordelen zeevervoer:

 • Goedkoper
 • Geschikt voor hoog volume goederen
 • Minder strenge regulaties

Nadelen zeevervoer:

 • Trager

Voordelen luchtvervoer:

 • Snel en betrouwbaar

Nadelen luchtvervoer:

 • Erg prijzig
 • Beperkt in hoeveelheid volume
 • Ingewikkelde wet- en regelgeving

Welke keuze u zult maken in transport zal afhangen van uw behoeftes. Elke vervoersmethode heeft zijn voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om van tevoren  te evalueren wanneer uw goederen moeten arriveren, wat uw budget is en welke transportmethode het beste aansluit bij uw business behoeftes. 

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

  Liever direct contact?

  ma-vr 9:00 – 17:00