Hoe pak je verhuisdozen op de juiste manier in voor een internationale verhuizing?
Ga je binnenkort verhuizen naar het buitenland? Spannend! Je krijgt de kans om in een heel nieuwe omgeving en cultuur te wonen. Hoe leuk dat ook is, het verhuizen van je spullen is natuurlijk wel een stuk lastiger dan wanneer je naar een plek dichtbij je oude huis zou verhuizen. Gelukkig vind je in dit artikel genoeg tips waarmee ook een internationale verhuizing soepel verloopt.
Hoe pak je je spullen het beste in?
Je wilt natuurlijk niet dat je spullen beschadigd worden, dus moet je ervoor zorgen dat je deze goed inpakt. Maar hoe doe je dat? Allereerst moet je ervoor zorgen dat je beschikt over de juiste materialen, zoals verhuisdozen en pakmateriaal. Deze moeten van goede kwaliteit zijn, om schade te voorkomen. Alle spullen die in een verhuisdoos passen, moeten ook in een verhuisdoos gestopt worden. Dit geldt niet alleen voor de breekbare spullen, zoals servies, maar ook voor niet-breekbare spullen, denk aan knuffelbeertjes. Een verhuisdoos zorgt namelijk voor bescherming. Bovendien kun je deze beter opstapelen in de verhuiswagen dan allemaal losse spullen. Bovendien kost het een stuk meer tijd om alle producten los in de verhuiswagen te stoppen.
Hoeveel verhuisdozen heb je nodig?
Het kan erg lastig zijn om in te schatten hoeveel verhuisdozen je nodig hebt. Uiteraard is dit voor elk huis verschillend. Je verhuisbedrijf kan helpen bij het maken van een inschatting aan de hand van de volgende informatie:
- 1,5 doos per keukenkastje
- 2 dozen voor apparaten op het aanrecht
- 10 dozen voor alle losse spullen in de woonkamer
- 1,5 doos per volle plank van een tweedeurskast
- 2 dozen per meter van een boekenkast
- 8 verhuisdozen voor een kledingkast. Er bestaan speciale dozen voor kostuums en jurken. Hiervoor geldt ongeveer 1 doos per meter hangkleding.
- 2 dozen voor een voorraadkast. Let op: eten mag je vaak niet meenemen.
- 4 dozen per meter voor zolderspullen
- 20 tot 30 dozen voor een garage of schuur
- 10 dozen voor in de tuin. Let op: planten en spullen met resten van aarde mogen niet in een verhuisdoos
Hoe bescherm je breekbare spullen?
Hoewel een verhuisdoos natuurlijk bedoeld is om spullen te beschermen, hebben breekbare spullen wat extra bescherming nodig. Zorg ervoor dat een doos met breekbare spullen altijd helemaal gevuld is, zodat de spullen niet kunnen verplaatsen. Bovendien moeten er genoeg beschermingslaagjes gecreëerd worden. Dit kan door middel van keukenrol en kranten (let op: inkt kan afgeven), maar nog beter is het om dit met speciaal inpakpapier te doen. Zorg altijd voor een beschermlaagje op de bodem van de doos en zet borden rechtop. Bekers en glazen moet je neerleggen. Stop tussen elke beker of glas een prop inpakpapier. De bekers en glazen mogen op elkaar gestapeld worden. Ook bestek moet worden gewikkeld in inpakpapier. Zilveren bestek moet zelfs in zuurvrij inpakpapier worden verpakt. Op de voor- en bovenkant van de doos moet je met grote en duidelijke letters “Fragile” zetten, om aan de verhuizers aan te geven dat de producten in de doos breekbaar zijn.
Hoe markeer je de dozen op de juiste manier?
Als je gaat verhuizen, gebruik je zoveel verschillende dozen dat je op een gegeven moment niet meer weet welke spullen nu in welke doos zitten. Om dit te voorkomen moet je de dozen op de juiste manier markeren. Hiervoor heb je een paklijst nodig. Schrijf op de doos een nummer en noteer vervolgens op de paklijst welke spullen er in de desbetreffende doos zitten. Uiteraard hoef je niet elk los artikel op te schrijven, maar is een grove categorisering al voldoende. Noteer wel altijd het aantal producten per doos. Tevens moet je op de paklijst bij “additional info/ room” aangeven in welke kamer de doos moet worden geplaatst, zodat de verhuizer snel weet waar hij de producten neer moet zetten. Zet ook je naam en het land van bestemming op de doos.
Wat is het maximaal toegestane gewicht in een verhuisdoos?
Over het algemeen geldt dat er maximaal 20 kilogram aan gewicht in een verhuisdoos mag. Nu zetten verhuizers heus niet elke verhuisdoos op een weegschaal, maar als je voelt dat een verhuisdoos wat aan de zware kant is, kun je er beter wat spullen uithalen. Een te zware doos is niet fijn voor de verhuizers en je wilt natuurlijk niet dat de doos scheurt en er breekbare spullen uitvallen. Tip: plak als extra bescherming altijd verhuistape aan de onderkant van de verhuisdoos, ook bij de lichtere dozen.
Houd met de volgende producten extra rekening
De volgende producten moet je op een speciale manier verpakken.
- Boeken. Zet boeken altijd op de zijkant en stop deze in een kleinere doos, om te voorkomen dat er teveel gewicht in één doos zit.
- Elektronica. Elektronica zijn heel breekbaar en moeten daarom erg voorzichtig verpakt worden. Heb je de originele verpakking nog? Stop de producten dan daar in. Zet op de paklijst de naam van de fabrikant en het modelnummer.
- Koelkast of vriezer. Een koelkast of vriezer moet tijdig helemaal ontdooid en schoongemaakt worden, zodat er geen schimmel kan worden gevormd. Bovendien moet je deze in karton verpakken. Wel moet het nog mogelijk zijn om het apparaat te tillen. Ook hierbij moet je de naam van de fabrikant en het modelnummer op de inpaklijst vermelden.
- Wasmachine en droger. Er mag absoluut geen water meer aanwezig zijn en de trommel moet worden vastgezet met de bouten die bij het apparaat zijn geleverd. Ook de wasmachine en droger moeten in karton gewikkeld worden, met een kleine opening om deze te kunnen tillen. Vermeld de naam van de fabrikant en het modelnummer op de paklijst.
Hoe verpak je grote meubels?
Ook producten die niet in verhuisdozen passen, moeten op de juiste manier worden verpakt. Het gaat hier om grote meubels als kasten en banken. Veel meubels kun je demonteren en in het nieuwe huis weer in elkaar zetten. Om te voorkomen dat je straks niet meer weet hoe de meubels nou ook alweer precies in elkaar zaten, is het verstandig om foto’s te maken van de nog intacte meubels. Bovendien moet je alle losse onderdelen, denk aan deurknoppen en schroeven of afstandsbedieningen, in een apart zakje stoppen en daarbij duidelijk aangeven om welk meubel het gaat. Dit kan bijvoorbeeld door er een briefje op te plakken.
Meubels die niet uit elkaar kunnen worden gehaald
Grote meubels of delen van grote meubels die in hun geheel moeten worden verhuisd, mogen natuurlijk niet beschadigd worden. Pak deze daarom altijd goed in met karton of noppenfolie. Het is wel belangrijk dat de meubels nog getild kunnen worden, dus laat een stukje van de meubel open. Ook andere grote meubels die kunnen worden beschadigd, moet je goed inpakken. Denk hierbij aan ladders of fietsen. Voor laatstgenoemde bestaan er zelfs speciale fietsdozen. Maak het stuur los en de trappers los en verpak deze apart.