Zo beïnvloedt de wereldwijde zeevrachtcrisis internationaal verhuizen

We hebben te maken met een wereldwijde zeevrachtcrisis die ook de kosten van internationaal verhuizen beïnvloedt. De tarieven van containers veranderen voortdurend. Dit betekent dat klanten die internationaal gaan verhuizen een hogere offerte ontvangen, of dat de offerte na een aantal maanden verandert. Wij begrijpen dat dit bijzonder vervelend is. Daarom vertellen wij u graag meer over waardoor de tarieven veranderen door de wereldwijde zeevrachtcrisis. 

Waarom veranderen de prijzen van containers?

Op dit moment hebben we wereldwijd te maken met domino-effecten van havencongestie. Dit zien we vooral gebeuren in de drukkere havens over de hele wereld en de knelpunten. Er is sprake van een capaciteitstekort op schepen. Dit alles is nog altijd het directe gevolg van de Covid-19 pandemie. De vrachtprijzen voor de zeescheepvaart blijven stijgen en dit geldt helaas voor elke branche, dus ook voor het verhuizen van huishoudelijke goederen. Daarnaast zorgen vooral het gebrek aan containerruimte en de toenemende vertragingen voor stijgende tarieven. 

Wat betekent dit voor internationale verhuizingen?

Elke maand worden de zeevrachttarieven aangepast. Dit betekent dat offertes voor zeevracht niet meer zo lang geldig kunnen blijven als voorheen en nu meer ‘indicaties’ zijn. De offertes moeten immers worden aangepast op de nieuwste vrachttarieven, dit kan gebeuren voor maar ook na het accepteren van een offerte. Wanneer u internationaal wilt verhuizen, dan kan dit gevolgen hebben voor de tarieven die u betaalt. Accepteert u een offerte die u in juli ontvangt, maar staat de zending op het schip pas een maand later gepland, bijvoorbeeld? Dan gelden er alweer andere tarieven en moet uw offerte worden bijgewerkt op basis van de nieuwe tarieven. 

Gewenste verhuisdata zijn niet altijd mogelijk

Het zijn niet alleen de stijgende vrachttarieven die invloed hebben op internationale verhuizingen. Ook het gebrek aan ruimte op schepen kan gevolgen hebben voor de internationale verhuizing. Het is mogelijk dat de gewenste vertrekdatum van het schip niet beschikbaar is. Hierdoor kan het zijn dat het verschepen van uw eigendommen niet goed past bij uw planning. Er moet ruimte worden geboekt voor uw zending, maar dit is door het gebrek aan capaciteit niet altijd rond de gewenste datum mogelijk. Hierdoor kan het voorkomen dat uw eigendommen eerst naar een tijdelijke opslag moeten, tot er plek op een schip beschikbaar komt. Vanzelfsprekend brengt deze opslag ook kosten met zich mee.

Hoe kunt u zelf de tarieven verlagen?

Er is een mogelijkheid om zelf de tarieven te verlagen. Wanneer uw goederen minder ruimte innemen in een container, dan worden de tarieven die u betaalt lager. Om de tarieven te verlagen kunt u dus overwegen om minder met u mee te nemen en te kiezen voor groepage (het delen van zeevracht), hierin zijn wij gespecialiseerd. Ook kunt u er voor kiezen om uw goederen voor langere tijd in opslag te plaatsen. Helaas is er geen tijdlijn wanneer de tarieven zullen ‘normaliseren’ en er bestaat een risico dat ook de tarieven van opslag gaan stijgen naarmate de beschikbaarheid steeds beperkter wordt. Daarnaast moet u bij opslag van uw goederen ook rekening houden met verzekeringskosten tijdens de opslagperiode en de mogelijke staat van uw eigendommen na langdurige opslag. 

Rekening houden met het onverwachte

Wij doen er uiteraard alles aan om uw internationale verhuizing goed en op tijd voor u te regelen. Helaas moeten wij hierbij ook rekening houden met het feit dat rederijen het recht hebben om containers met huishoudelijke goederen uit te stellen naar een latere afvaart. Daarnaast hebben zij ook het recht om boekingen compleet te annuleren wanneer er voor een andere vracht capaciteit vrijgemaakt moet worden. Hier hebben wij helaas geen controle over. Daarom adviseren wij u ook, hoe lastig dit ook is, om rekening te houden met het onverwachte. Het is goed om alles zo veel mogelijk vooruit te plannen en rekening te houden met een vertraging van zomaar 3 maanden. 

Wachten op stabiliteit voor uw internationale verhuizing

Het is uiteraard mogelijk om uw internationale verhuizing uit te stellen naar een beter moment. We hebben te maken met probleem dat zich wereldwijd voordoet, onder meer door de drukke havens, het capaciteitstekort en de toenemende consumentenvraag. Hierdoor kan niet worden gezegd wanneer het probleem opgelost is. Ter plaatse en op korte termijn is wel al wat verlichting te zien, echter, experts voorspellen dat de stijgende tarieven en de huidige tekorten nog langer kunnen aanhouden. Wanneer er stabiliteit ontstaat in de post-Covid-19-pandemie, dan zullen internationale verhuizingen naar verwachting ook weer betere doorgang kunnen vinden. 

Wij informeren en adviseren u graag

Wij kunnen ons voorstellen dat u wilt weten wat dit mogelijk betekent voor uw internationale verhuizing. Wanneer u nog vragen heeft, of u heeft behoefte aan informatie en een persoonlijk advies, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met Windmill Forwarding. Wij staan voor u klaar.

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

    Liever direct contact?

    ma-vr 9:00 – 17:00