Begrippen

Bij Windmill Forwarding nemen wij, tot zover mogelijk, alle zorgen uit handen als het aankomt op uw verhuizing. Er zijn echter ook een aantal zaken waar wij geen controle over hebben, wij hebben namelijk over het gehele traject te maken met externe partijen, wij vinden het belangrijk hier transparantie op te bieden. De kans is klein, maar u kunt te maken krijgen met onvoorziene kosten die uitgesloten zijn in uw offerte. Hieronder een aantal termen, die u waarschijnlijk al in uw offerte bent tegengekomen, maar wellicht niet de betekenis van weet, wij geven graag wat uitleg.

Elk land wereldwijd heeft zijn eigen douane, de douane heeft altijd het recht om elke zending te selecteren voor een inspectie, vaak gebeurt dit willekeurig. Het maakt niet uit hoe groot of klein uw verscheping is, elke zending komt in aanmerking voor een inspectie. Er zijn meerdere vormen van inspecties, de meest voorkomende zijn de ‘scan’ en de ‘fyco’, ook wel de fysieke controle. Aan alle vormen van inspectie zijn kosten verbonden, deze kosten kunnen variëren tussen ongeveer € 100 en € 1.000.

Wanneer wij namens u zeevracht boeken bij een rederij, dan huren wij de container van de rederij voor een beperkte periode, dit bestaat uit; een aantal dagen voor vertrek, zodat wij de container kunnen laden, de zeevracht duur en een aantal dagen na aankomst, zodat wij de inklaring en aflevering kunnen verzorgen. Het aantal dagen verschilt per bestemming en per rederij. Wanneer er om wat voor reden dan ook langer gebruik gemaakt wordt van de container dan de aangegeven periode, dan valt dit onder demurrage / detention, hier zijn kosten aan verbonden. De kosten variëren ook per bestemming en rederij en deze lopen vaak snel op, deze worden duurder per periode. De kosten per dag kunnen variëren tussen ongeveer € 20 – € 200 per dag. Daarnaast mag een container die in gebruik is voor een zending maar voor een beperkte periode in de haven blijven staan, wordt deze periode overschreden dan rekent de haven opslag kosten, ook deze kosten variëren per bestemming, deze kosten liggen vaak net iets lager dan de demurrage / detention kosten.

Wanneer u voor de wet gezien officieel verhuisd, dan mag u vaak uw inboedel mee verhuizen zonder dat u hier duties and taxes over hoeft te betalen, dit noemt men een vrijstelling, nieuw aangekochte goederen zijn hier altijd van uitgesloten. Elk land heeft zijn eigen voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, komt u hiervoor niet in aanmerking of neemt u nieuw aangekochte goederen mee, dan dient u invoerrechten en BTW te betalen over de spullen die u importeert in het land van bestemming. Het bedrag hiervan is altijd gebaseerd op een percentage van de waarde, dit percentage verschilt per bestemming, de waarde wordt altijd vastgesteld door de lokale douane op bestemming. Als u hier meer informatie over wenst, dan is het aan te raden contact op te nemen met de douane in het land van bestemming.

Bij het maken van offerte gaan wij er altijd van uit dat zowel het adres van vertrek en bestemming goed bereikbaar is met het relevante vervoer (container truck bij zeevracht / grotere vrachtwagen bij Europees transport / etc.), tenzij anders geconstateerd of aangegeven. Soms blijkt het dat uw adres toch niet goed bereikbaar is, dan moeten er bijvoorbeeld kleinere trucks ingeschakeld worden om uw goederen af te halen om te leveren, dit noemt men ‘shuttle service’. Hier zijn kosten aan verbonden, de goederen moeten dan overgeladen worden, vanuit container/wagen naar kleinere wagen, mogelijk via een loods. Deze kosten variëren per situatie en volume. Vermoedt u dat uw adres moeilijk bereikbaar is, bespreek dit dan zo snel mogelijk om latere verrassingen te voorkomen.

Het kan zo zijn dat zelfs met de eerder genoemde shuttle service wij niet direct bij u voor de deur kunnen komen, dan moet het team een langer stuk lopen van de wagen naar het adres. In onze offerte includeren wij een maximale loopafstand van 25 meter. Wij rekenen dit vanaf de wagen tot aan uw voordeur, dus niet de ingang van bijvoorbeeld een appartementencomplex, maar ook de afstand die binnen het gebouw tot uw deur afgelegd moet worden. Ook kan het zijn dat ons team tijdens uw verhuizing afhankelijk is van het gebruik van een (kleine) lift of (meerdere) trappen in het huis of gebouw. Dit zijn factoren die de benodigde tijd en moeite voor uw verhuizing beïnvloeden, het kan zijn dat wij rekening moeten houden met extra tijd, en dus kosten, voor uw verhuizing. Het is belangrijk de complete situatie van uw woning te bespreken met uw contactpersoon, zo kunnen wij de beste voorbereidingen treffen.

Wanneer onze verhuizers uw spullen komen halen of leveren dan hebben zij geen gereedschap bij zich, heeft u items waarbij wel gereedschap nodig is om uit elkaar te halen of in elkaar te zetten, of los of vast te maken aan de muur of het plafond, dan moeten wij vaak een klusjesman of ‘handyman’ inschakelen. Dit is vaak een externe partij en hier zijn kosten aan verbonden, bespreek dit met uw contactpersoon zodat hier goed op voorbereid kan worden.

In huidige wereldeconomie hebben wij helaas veel te maken met schommelende koersen en prijzen, de verhouding tussen dollar – euro schommelt veel, brandstofprijzen stijgen constant en rederijen kunnen maandelijks hun zeevracht tarieven aanpassen. Wanneer dit voorkomt zullen wij u dit mededelen, deze kosten moeten wij helaas doorbelasten, zelfs wanneer de geldigheid van uw offerte nog niet is verstreken.

Staat uw vraag hier niet bij? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Heeft u een andere vraag?

Laat uw gegevens hier achter, we nemen binnen 24 uur contact met u op.

    Liever direct contact?

    +31 70 338 75 38

    ma-vr 8:00 – 17:00