Wat komt er kijken bij een internationale verhuizing?

Bij een internationale verhuizing komt heel wat kijken. Behalve het zoeken naar een betrouwbare internationale verhuizer zijn er vele voorbereidingen die op tijd getroffen moeten worden. 

Staat de verhuizing gepland?

Boek de benodigde tickets en vraag de benodigde visa aan. Boek eventueel hotelovernachtingen tijdens de verhuizing en bij aankomst in het land van bestemming. In geval van schoolgaande kinderen is het aan te raden de school tijdig te informeren. Denk ook aan eventuele onderwijscertificaten die nodig zijn voor de inschrijving op de nieuwe school. Bekijk onze checklist voor internationaal verhuizen om het overzicht te houden. 

Check de vereisten wat betreft COVID richtlijnen om binnen te reizen in het land van bestemming.

Denk aan uw huisdieren. Regel dit vervoer tijdig en laat u goed informeren door een erkend gespecialiseerd bedrijf. Bijvoorbeeld Skyfast. 

Internationale Verhuizers

Neem contact op met Windmill Forwarding en maak een afspraak om al uw wensen en de planning te bespreken. Het goed doorspreken van uw verhuizing is heel belangrijk.

Windmill Forwarding heeft jarenlange internationale verhuiservaring. U kunt voor al uw vragen over internationaal verhuizen bij ons enthousiaste team terecht. 

U ontvangt de offerte voor uw internationale verhuizing binnen enkele dagen na de afspraak. Zodra u akkoord bent met de offerte, kunt u alvast een aantal verhuisdozen laten komen. Begin rustig aan met inpakken van de spullen die u niet nodig heeft. Download hier de verhuistips wanneer u zelf gaat inpakken.

Documenten

Print/kopieer alle belangrijke documenten. Zorg voor een dossier waarin u alle kopieën bewaard. Leg deze op een vaste plek.  De doorlooptijd van een internationale verhuizing kan weken duren. Bij aankomst in het land van bestemming wilt u dit dossier in uw handbagage hebben.

Zorg u op de hoogte bent van alle benodigde documenten die u nodig heeft om u te registreren in het land van bestemming. Veel landen eisen dat officiële documenten gelegaliseerd zijn voordat ze in behandeling worden genomen. Dit komt vaak voor bij het aanvragen van bijvoorbeeld een werkvisum . Bij een internationale verhuizing is het raadzaam om te reizen met geldige paspoorten die minimaal 1 jaar geldig zijn. Zorg voor de benodigde visa voor alle gezinsleden.

Rijbewijs

Onderzoek of een internationaal rijbewijs nodig is in het land waar u naar toe verhuist. Indien een internationaal rijbewijs nodig is, kunt u dit het beste in Nederland regelen. Dat is niet noodzakelijk maar is ter voorkoming van gedoe bij aankomst. 

Vaccinaties

Check welke vaccinaties nodig zijn voor het land waar u naar toe verhuist. Dit kan bij de GGD. 
Geef duidelijk aan dat het een internationale verhuizing betreft (voor een langere periode). U kunt ook terecht bij de KLM travel clinics.
Het is raadzaam uw zorgverzekeraar te raadplegen, zij hebben vaak contracten met partijen voor het verzorgen van de vaccinaties. Check de voorwaarden: uw vaccinaties worden mogelijk vergoed
Denk aan uw (gele) vaccinatie paspoort, bewaar deze bij alle belangrijke documenten.

Zorgverzekering

Sluit een (expat)verzekering af. Vraag meerdere offertes aan en kies voor het pakket dat het beste bij uw situatie past. Bv. De Goudse Verzekeringen.

Adreswijzigingen

Denk bij uw internationale verhuizing aan het doorgeven van uw verhuizing naar het buitenland. Dit zijn de twee belangrijkste instellingen:

 • Gemeente, check de website van uw gemeente
 • Bank/financiële instellingen

Zorg voor een postadres in Nederland, zodat uw post hier bezorgd kan worden. Het is raadzaam een gemachtigde in Nederland te hebben die uw zaken kan waarnemen. Het is praktisch om het woonadres van de gemachtigde als postadres aan te houden.

Bezorg de gemachtigde een kopie van alle belangrijke documenten

Opzeggen

In verband met uw aankomende internationale verhuizing is het nu tijd alle lopende abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen:

 • Krant
 • Tijdschriften
 • Sportclubs
 • Verenigingen
 • Maaltijden – bezorgservice

Woning

Indien u in een huurwoning woont: zeg tijdig uw huur op.

Woont u in een koopwoning? Bepaal wat u met uw woning wilt doen. Zet uw woning te koop of meld uw woning aan voor verhuur, via bijvoorbeeld AN Vastgoed. 

Zorg dat uw woning gereed is voor de verhuur (laat kleine reparaties uitvoeren).

Opruimen

Als u spullen wilt verkopen, is het goed om hier nu aan te beginnen. Selecteer uw spullen en biedt ze aan op bijvoorbeeld:

Voer spullen af die niet geschikt zijn voor verkoop. Zo, dat ruimt lekker op!

Medisch

Vraag tijdig om uw medisch dossier aan uw huisarts,  eventueel specialist en tandarts. Leg uit dat het gaan om een internationale verhuizing. U kunt voorstellen ingeschreven te blijven staan als “passieve” patiënt, handig voor eventuele (huis)arts bezoeken tijdens verblijf in Nederland de komende jaren.

Indien u medicatie gebruikt, is het van belang dat u uitzoekt of deze medicijnen beschikbaar zijn in uw nieuwe woonland. Zo niet, neem voldoende voorraad mee. Voor de reis heeft u een document nodig om te overleggen aan de douane. Uw arts kan dit verzorgen. Neem uw medicijnen mee in uw handbagage.

Opzeggen

Zorg dat uw adres overal is veranderd waar nodig en verwijs naar uw postadres in Nederland.  Denk aan het opzeggen van de volgende zaken:

 • Energieleveranciers
 • Water
 • Gas
 • Internet
 • Televisie
 • Inboedelverzekering
 • Zorgverzekering
 • (Mobiele) telefoon abonnementen
 • Maaltijden – bezorgservice

Indien u uw Nederlandse nummer wilt houden, is het te overwegen uw abonnement om te zetten naar een prepaid abonnement.

Ga verder met sorteren/inpakken en houd de spullen apart die u nog nodig tot de verhuizing. De spullen die u meeneemt in uw bagage, houdt u ook apart.

Verhuisdag

Het is zover! Wat u meeneemt aan bagage tijdens de reis, kunt u beste alvast inpakken in uw reiskoffers. Breng deze eventueel naar het hotel. Neem voldoende kleding mee, benut alle kiló’s. Totdat uw zending arriveert zult u vanuit deze koffers leven.

Check de hele woning of alles ingepakt is. Leg deze memorabele momenten vast! Dit zijn mijlpalen in uw leven.

Neem de inventarislijst en de planning door met de verhuizer. Het eerste gedeelte van uw internationale verhuizing zit er (bijna) op.

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

  Liever direct contact?

  ma-vr 9:00 – 17:00