Verhuizen naar het buitenland en emoties

Internationaal verhuizen is een ingrijpende stap in uw leven. Het is een groot project met een enorme impact. Een (logistiek) project dat gepaard gaat met emoties. Welke emoties kunt u verwachten en hoe kunt u hier het beste mee om gaan? 

Hoe groot de impact van verhuizen naar het buitenland is, is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Motivatie van verhuizen of emigratie
Wat is de reden dat u naar het buitenland verhuisd? Heeft u dit altijd gewild en is het nu eindelijk zover? Een enorm enthousiasme zorgt voor positieve energie en adrenaline. U zult veel aandacht krijgen van vrienden en familie.

Door uw eigen enthousiasme zullen sommige relaties misschien niet laten zien dat ze het lastig vinden dat u vertrekt. Sommigen zullen zich in de steek gelaten voelen. Zorg tijdens de voorbereiding voor voldoende aandacht voor uw goede vrienden en geliefde familieleden. Heb een open gesprekken over uw keuze, ga emoties niet uit de weg.

Emoties als blijdschap, verdriet en tranen gaan uitstekend samen. Brainstorm over ideeën op welke manier u contact met elkaar gaat houden. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Is het de carrière van uw partner die vraagt om een aantal jaar naar het buitenland te verhuizen? Een internationale verhuizing kan alleen een positieve ervaring worden als ieder gezinslid achter de beslissing staat. De partner speelt hier een zeer belangrijke rol.

Gezinssamenstelling
Verhuist u alleen, als een stel, met of zonder (jonge) kinderen, pubers of als empty nesters? Bij elke samenstelling zijn andere emoties te verwachten.

Bij een stel, waar de partner geen werk/opdracht heeft, kan eenzaamheid op de loer liggen. De partner mét werk is hele dagen weg, heeft collega’s, gaat wellicht ook reizen: haar/zijn dagen vliegen voorbij. De partner zonder werk is ineens dagen alleen thuis in een vreemd land. Het kan best lastig zijn om direct anschluss te vinden in de expat wereld.

Neem tijd voor elkaar, luister naar elkaar, respecteer elkaars emoties en help elkaar een goede start te maken in uw nieuwe omgeving.

Kids
(Kleine) kinderen passen zich enorm snel aan. Het is ongelooflijk. In het begin lijkt het een enorme sprong in het diepe. Uw maag knijpt samen als u uw kind voor het eerst afzet in nieuw schooluniform op een plein waar niemand Nederlands spreekt. Uw kind zal het soms niet zien zitten en huilend thuiskomen van boosheid en frustratie.

Wellicht voelt u zich schuldig: “Wat heb ik gedaan?”

U zult zien: het komt goed. Echt! Voor u het weet praat uw kind vloeiend Engels, heeft hij/zij vriendjes uit allerlei landen. De eerste maanden zijn het moeilijkst, hou vol!

Pubers vinden het vaak lastig om weg te gaan uit hun vertrouwde omgeving: “Waarom doen jullie me dit aan?’

Veel gezinnen kiezen ervoor om te verhuizen met kleine kinderen, vóor de stap naar de middelbare school. Anderen kiezen er voor om pas (weer) naar het buitenland te verhuizen als de kinderen het huis uit zijn.

Lees hier ons artikel over “Verhuizen naar het buitenland met kinderen”.

Andere handige websites:
https://www.dutchforchildren.nl/naar-het-buitenland-verhuizen-met-kinderen/
https://www.wereldschool.nl/faq/verhuizen-naar-het-buitenland-met-kinderen/

De opdracht
Vergis u niet: de zakelijke  opdracht in het buitenland kan pittig zijn. Een andere(politieke) omgeving, een afwijkende werkcultuur, sociale druk. Niet elke expat wordt met open armen ontvangen in de nieuwe werkomgeving. Dagen kunnen intensief en uitputtend zijn. U zich best een keer afvragen “Waar deed ik het ook al weer voor?”

De partner speelt hier een belangrijke rol. Help u partner relativeren, steun elkaar en doe leuke dingen in uw vrije tijd. Neem tijd om te ontspannen, om uw emoties een plek te geven en grijp de gelegenheid aan om te ontdekken.

Land van bestemming
Naar welk land gaat u verhuizen? Hoe vrij kunt u zich hier bewegen? In het buitenland bent u als partners, als gezin veel meer op elkaar aangewezen. Dit kan leiden tot onverwachte frustraties en emoties die u niet kent van thuis. 

Waar ieder in Nederland zich heerlijk vrij kon bewegen, met de fiets of auto, kan dit in andere landen heel anders zijn. Als u gewend bent aan de nieuwe manier van bewegen en u uw nieuwe weg als gezin in een ander land hebt gevonden, zult u merken dat u als gezin, naar elkaar groeit.

Expats
Het expatleven is anders.  De verbondenheid door “als buitenlanders samen te wonen en werken in hetzelfde land” schept een band. Expats zoeken elkaar op. U zult merken dat uitnodigingen om bij elkaar thuis te komen, samen uit eten te gaan, samen dingen te doen veel sneller volgen dan in Nederland. Vriendschappen kunnen al snel intens zijn. Expats komen en gaan. 

De expat community kan enorm verschillen per land, per gebied en stad. Het ene land/stad heeft een grote expat community, in andere landen zijn er weinig expats en is het lastig een sociaal leven op te bouwen.

Wellicht heeft u helemaal geen zin in andere expats en mengt u zich met lokalen of niemand.

Wie laten we achter
Het is geen makkelijke beslissing om naar het buitenland te verhuizen. Zeker voor ouders is het een ingrijpende gebeurtenis wanneer hun kinderen en vooral 😉 kleinkinderen op grote afstand gaan wonen. Maak de afstand kleiner door op vaste momenten te bellen met camera. Maak gebruik van de technologie. Leg momenten vast om elkaar weer te zien. Dit maakt het een stuk minder emotioneel en dramatisch.

Wees er op voorbereid dat u tijdens uw verblijf in het buitenland leuke gebeurtenissen gaat missen: 

  • geboortes
  • bruiloften
  • feestjes

U gaat ook meemaken dat vrienden/familieleden ziek worden, overlijden, door moeilijke tijden gaan. Het is niet altijd mogelijk om op dezelfde manier aanwezig te zijn voor uw dierbaren. Dit zijn consequenties van uw keuze. Niet iedereen zal dit begrijpen. 

Er kan een moment komen dat ook u deze emotionele momenten niet meer wilt missen. Hier zullen moeilijke momenten van verdriet, frustratie, schuldgevoel en pijn aan vooraf gaan.

Door vele praktische zaken die rondom de verhuizing geregeld moeten worden, is er vaak minder aandacht voor de emotionele kant. Internationaal verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis die positieve en negatieve spanningen met zich meebrengt.

Pieken en dalen
Leven in het buitenland kent over het algemeen meer pieken en dalen dan u gewend bent. Daar moet je van houden! Onze tip: focus vooral op de pieken en blijf beseffen waarom u deze stap heeft genomen. Kijk om u heen en besef waar u zich begeeft. Blijf in beweging in de dalen zodat u optimaal gaat genieten van uw verblijf in het buitenland!

Heeft u tips of advies rondom verhuizen naar het buitenland en emoties? Mail uw reactie naar info@windmillforwarding.com.

Handige websites
https://www.disofa.nl/blogs/tips-omgaan-met-emoties-bij-emigreren/
https://www.msh-intl.com/nl/verhuizen-buitenland-geweldige-ervaring.html

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

    Liever direct contact?

    ma-vr 9:00 – 17:00