Verhuizen naar het buitenland met een kind. 10 tips!
U gaat verhuizen naar het buitenland. Wat een avontuur! Er komen veel zaken op u af die geregeld moeten worden: verzekering, belasting, woning, onderwijs, verkopen of verhuren van uw woning, administratie, opzeggen van abonnementen/lidmaatschappen en nog veel meer.
In dit artikel kunnen we niet op alle bovenstaande onderwerpen ingaan. In dit artikel vindt u 10 tips die u kunnen helpen bij het verhuizen met uw kinderen naar het buitenland.
Tips voor gezinnen die emigreren
We hebben 10 tips voor u op een rij gezet die komen van ouders die u voorgingen naar het buitenland met kinderen.
1. Het nieuws brengen
Het is belangrijk om de tijd nemen en aandacht te geven aan het vertellen van het nieuws aan uw kind. Plan een goed moment met uw gezin en bereid het goed voor. U kunt een presentatie maken of een video van het land laten zien. De manier waarop u dit doet is uiteraard afhankelijk van de leeftijd en het karakter van uw kind(eren).
Geef uw kind de ruimte om aan het idee te wennen. Ze zullen niet altijd direct vrolijk en enthousiast reageren. Het kan voor hen voelen alsof hun wereld instort, ze kunnen zelfs boos op u zijn. Praat met uw kinderen en leg uit waarom u deze keuze maakt in uw leven. Maak duidelijk dat jullie dit als gezin gaan doen, als team en dat u hen nodig heeft om het te laten slagen.
Laat merken dat u begrijpt dat het niet makkelijk is. Verhuizen naar het buitenland is niet makkelijk, ook niet voor u. Haal leuke, positieve kanten aan die bij de verhuizing naar het buitenland horen.
2. Voorbereiding
Verhuizen naar het buitenland is spannend, voor kinderen én voor volwassenen. Het is belangrijk om u kind emotioneel en sociaal voor te bereiden op deze stap. Handige praktijkboeken kunnen u hulp bieden bij de voorbereiding van de internationale verhuizing.
Maak een lijst van plussen en minnen die aan de verhuizing naar het buitenland vast zitten. Deze lijst geeft gesprekstof, jullie kunnen hier samen over praten en manieren bedenken om de “minnen” minder erg te laten zijn.
Praat met u kind over heimwee. Wat is heimwee? Hoe voelt dat en wat kan je er aan doen.?
Struin samen internet af en lees informatie over het land van bestemming. Wat kenmerkt de cultuur, wat voor een mensen leven daar, wat eten ze en wat voor soort gewoontes hebben we ? Bekijk documentaires en leer alvast wat woordjes van de nieuwe taal.
Lees hier meer over de voorbereiding van een internationale verhuizing.
3. Ervaringsdeskundigen
Vele gezinnen gingen u voor. Per jaar verhuizen duizenden gezinnen naar het buitenland met hun kinderen. Zoek aansluiting bij deze ervaringsdeskundigen. Stel vragen, wissel informatie uit, dit zal u enorm helpen. Er bestaan vele (facebook) groepen waar u lid van kan worden.
Niemand anders kan u betere tips geven dan diegenen die in het zelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Een voorbeeld van zo’n facebookpagina is “Nederlanders in Thailand”.
4. Afscheid
Afscheid nemen is niet nodig. Laten we het een “goodbye-for-now” party noemen. Plan een dag en nodig vrienden/vriendjes uit, doe wat leuks samen en maak foto’s als mooie herinnering.
Maak er een fotoboekje van of lijst de leukste foto in. U kunt ook een video maken van deze dag.
Met what’s app, facetime, skype is het makkelijk om contact met Nederland te houden. Uw kinderen zullen u nu niet geloven, maar de behoefte om te facetimen met Nederland zal snel minder worden zodra er nieuwe vriendjes worden gemaakt.
5. Aankomst
Misschien gaat u eerst naar een tijdelijk huis of hotel. Wellicht kan u direct uw nieuwe woning betrekken. In alle gevallen: hang zo snel mogelijk wat persoonlijke, vertrouwelijk eigendommen op: foto’s van familie, vriendjes, knuffels, speelgoed etc. Maak het zo snel mogelijk uw thuis.
Ga op verkenning en onderneem activiteiten. Bezoek de nieuwe school en bekijk wat voor leuke (sport)clubs er zijn. Zoek aansluiting bij andere families en meld u aan bij de Nederlandse vereniging als die er is.
6. Acclimatiseren
De eerste tijd in de nieuwe situatie kan emotioneel zijn. Hou alle onderwerpen bespreekbaar en forceer niets. Als uw kind zich even terug wilt trekken, laat dit dan toe. Maak een weekplanning, besteed hier aandacht aan en probeer u zich hieraan te houden. Deze planning geeft houvast in rumoerige tijden.
Rust en regelmaat is ook in deze situatie de structuur die uw gezin nodig heeft. Samen eten, samen wat leuks doen, regelmatig thuis blijven en samen zijn als gezin.
7. Nederlands
Zorg dat u altijd Nederlands thuis blijft spreken, maak hier afspraken over. U zal zelf verbaasd zijn hoe snel uw kinderen overstappen op hun nieuwe taal die op school wordt gesproken.
Om het Nederlands goed te blijven beheersen, is spreken alleen niet voldoende. Schrijven en lezen is van ook van belang om niet achter te raken. Zoek aansluiting bij een Nederlandse school om wekelijks Nederlandse in te plannen, offline of online
8. Nederlandse avond
Houd de Nederlandse taal levendig op een speelse manier. Het is een idee om wekelijks een Nederlandse avond te houden: kijk samen naar Nederlandstalige films, series of televisieprogramma’s. Maak Nederlands eten of snacks. Lees regelmatig voor in het Nederlands en doe Nederlandse spelletjes.
9. Time flies
U zult zien,…..time flies. Voor u het weet, zit u een jaar in buitenland. Dit eerste jaar zal ups en downs kennen. Kleintjes zullen in het begin veel last kunnen hebben van de nieuwe taal. Indien nodig kunt u er voor kiezen om extra bijles in te zetten. Als de eerste hobbel genomen is, zult u zien dat juiste de kleintje enorme sprongen maken in hun nieuwe taal gaan denken en dromen. Voor u het weet is uw gezin ingeburgerd op de nieuwe plek.
Plan regelmatig een skype call met familie en vriendjes. Veel expat families gaan jaarlijks terug naar Nederland. Het is goed om de contacten te onderhouden.
10. Plan B
Het is belangrijk om een plan B te hebben. 40% van de Nederlandse gezinnen keert binnen 5 jaar terug naar Nederland. Om deze reden is het belangrijk dat het Nederlands op peil is. Alleen in dat geval kunnen uw kinderen direct instromen in het Nederlandse onderwijs.
Bovenstaande tips zijn door ons geselecteerd. Er zijn nog honderden tips om de internationale verhuizing met uw kinderen makkelijker te maken. Heeft u aanvullingen op dit artikel of heeft u een goede tip voor verhuizen naar het buitenland met kinderen? Deel deze via mail of op onze Instagrampagina.
Wilt op de hoogte blijven en onze artikelen als eerste lezen? Meld u dan aan voor onze WindMAIL.
Informatieve websites over naar het buitenland verhuizen met kinderen
- Wereldwijven Dit is het unieke netwerk van Nederlandstalige vrouwen, wonend in alle uithoeken van de wereld.
- Nederlanders in het buitenland Het NIHB verbindt en informeert Nederlanders in het buitenland.
- Wil je dat jouw kind de Nederlandse taal goed blijft bijhouden?
- Checklist internationale verhuizing.